De digitale mikroskoper afløser i stor stil de traditionelle stereolupper og visse typer biologimikroskoper. Det skyldes bl.a. at en samlet løsning med kamera er mere fleksibelt og i mange situationer billigere. De digitale mikroskoper anvendes til kvalitetskontrol, mikro-montage og i undervisningen på forskellige uddannelsesinstitutioner.
Opbygningen
Det digitale mikroskop består i princippet af fem dele. Et kamera, en linse, noget LED lys (eller UV lys) og en stabil stander.
Stor fleksibilitet
En af de store fordele ved denne opbygning er, at man kan ændre sammensætningen, hvis ens behov ændres. Det er nemt at udskifte kameraet eller linsen uden der skal købes et helt nyt mikroskop. Desuden kan man sammensætte en løsning som matcher ens behov!
Kamera
Bruger man USB tilslutning, så skal der normalt installeres et program på computeren, men så har man mulighed for dels at optage billeder/video og måle de emner som skal undersøges. Sidstnævnte vil dog altid kræve, at man kalibrerer først.
Kameraet viser og optager de billeder og videosekvenser som projekteres gennem linsen. Der findes forskellige modeller af kameraer og til forskellige priser. De mere avancerede stiller selv skarpt på emnet (autofokus), mens de mest anvendte fokuserer ved man justerer fokus på linsen.
Kameraet tilsluttes en monitor via HDMI eller en computer via et USB-kabel. Når man tilslutter det til en monitor, kan der optages billeder på et memorykort (indsat i kameraet).
Den opgivne opløsningen opdeles normal i to. Megapixels anvendes ved optagelse af billeder mens HD/Full HD/4K anvendes, når der benyttes en monitor.
Under kameraet findes et gevind (C-mount) som gør, at kameraet kan skrues fast på linsen. Da gevindet har en standard-størrelse, kan man skifte linsen, afhængig af hvilken forstørrelse man har behov for.
Et tredje mulighed er et kamera sammenbygget med skærmen, men som også er forsynet med C-Mount gevind. Denne type sparer plads på bordet og er ideel til fx kvalitetskontrol.
Læs også om “Sensorstørrelser, pixels og frames“
Linser
Det er linsen som sørger for, at emnet forstørres. De fleste linser i vores sortiment dækker en forstørrelse indenfor et bestemt område, fx forstørrer den mest solgte linse mellem 10x og 180x forstørrelse. Der findes imidlertid linser som giver dig 20x – 360x, 40x – 720x forstørrelse eller blot 7x – 100x. Det er vigtig at understrege, at når der arbejdes med rigtig høje forstørrelser, så kræves det ekstra lys. En lysring er sjældent nok.
I toppen af linsen findes tilslutningen til kameraet (C-Mount). I Bunden findes selve linsen som er med til at danne billedet.
Til almindelig kvalitetskontrol og/eller når der skal arbejdes under mikroskopet, så vil 10x – 180x være nok for de fleste.
Linserne findes med et linsediameter på enten 40mm eller 50mm. Vi anbefaler altid 50mm til professionelt brug da der er mere ekstraudstyr som passer til denne diameter – og så er denne linse mere lysstærk grundet den større diameter.
Man kan ændre forstørrelse med en linsedoubler som skrues på, i bunden af linsen. Linsedoubleren kan give 2x ekstra forstørrelse eller halvere en forstørrelse (0,5x).
C-mount doubler monteres mellem kamera og linse, hvorefter forstørrelsen øges med 2 gange. Velegnet til 40 mm linser, da linsedoublere kun kan bruges med 50 mm linser.
Lys
Belysning af et emner er vigtigt. For lidt lys giver et dårligt resultat og et grynet/uskarpt billede. Derfor – sørg altid for at der er masser af lys på det emne du vil undersøge!
Høj forstørrelse KRÆVER ekstra lys
Jo højere forstørrelse du anvender, jo mere lys kræves der!
Lys kan opdeles i forskellige kategorier. Ovenlys, sidelys og underlys.
Ovenlys sender lyset ovenfra og ned på emnet. Her benytte normalt en lysring med hvide LED pærer. Med lysringen får man en klar og ensartet belysning af emnet.
Antallet af LED pærer varierer typisk mellem 40 og 144 stk. Lyset er normalt variabelt, så man kan sikre, at emnet ikke overbelyses. Lysstyrken reguleres enten på lysringen eller på en ekstern strømforsyning.
Der findes andre varianter af lysringe. Man kan fx få lysningen som i stedet for hvidt lys udsender UV lys i forskellige bølgelængder.
Sidelys sender lyset ind på emnet fra siden. Sidelyset er normalt en lysarm som sidder på en fod med indbygget strømforsyning, og hvor lyset kan reguleres.
Der findes modeller med en eller to arme.
Fordelen ved armene er, at de kan sende lyset ind på emnet fra siden eller skråt fra. Lysarmene kan også benyttes sammen med lysringen, hvis der er behov for ekstra lys – fx ved meget høje forstørrelser.
Lysarmene kan fås med hvidt lys, UV lys eller lys i bestemte farver. På modeller med to arme kan man vælge en arm med hvidt lys og en arm med UV lys.
Underlys belyser emnet nedefra. Denne type lys kendes fra de traditionelle biologimikroskoper, hvor underlyset sørger for, at emnet gennemlyses. Det gælder fx når man ser på blod, forskellige væsker, celler, rav m.m.
Underlyset placeres under linsen og fås i forskellige størrelser og udformninger. Det kan være rundt eller firkantet. Styrken opgøres i watt og pærerne er hvid LED.
Lysstyrken bør kunne justeres, så emnet ikke overbelyses.
Skal du undersøge emner som reflekterer lyset, så kan man med fordel bruge et polariseringsfilter, der fjerner hele eller dele af refleksionerne.
Stander
En god og stabil stander er alpha og omega for et godt resultat. Når man arbejder med høje forstørrelser vil selv små rystelser være ødelæggende. Billedet vil hoppe og danse og videooptagelser vil være præget af rystelser.
En stander består typisk af en bundplade, en vertikal stang og et hoved, hvor man sætter “mikroskopet” (kamera/linse/lys). På hovedet er der mulighed for at stille på afstanden til emnet.
Arbejder du med høje forstørrelser, så kan du med fordel udskifte hovedet med et andet som giver mulighed for finjustering af afstanden.
Skal du arbejde med små emner, så er det vigtig at der er god plads mellem bunden af linsen og bundpladen. Større standere kan udbygges med en horisontal arm (H-arm), så man kan vinkle mikroskopet i forhold til emnet eller hvis man skal arbejde med store emner, der kræver ekstra plads.
Ønsker du en mindre skærm/monitor sammen med mikroskopet, så har vi flere skærme som kan monteres på selve standeren.